Pagini

Viata la tara e mai frumoasa?

Acum cateva zile am avut ocazia sa stau la masa cu rudele mele de la tara, rude insemnand, unchi, matusi, verisori primari chiar, s.a.m.d. caci neamul este mare, haha, si am ramas placut impresionata de faptul ca desi nu sunt niste oameni cu mai mult de 12 clase stiu sa poarte discutii interesante si nu te ignora, nu fac bisericute, toata lumea rade cu toata lumea, toata lumea vorbeste cu toata lumea, deci cam greu sa treci neobservat cand esti in preajma lor.
Si la un moment dat verisorul meu care a plecat de la oras pe la 20 de ani si a ales viata la tara, acum avand 30 si ceva de ani, imi povestea ca el considera ca a facut o alegere buna atat pentru el cat si pentru familia sa. De ce? Pai omul nu stie ce sunt alea impozite pe banii pe care ii castiga, ce-i drept plateste si el ca toata lumea taxe auto (autodel) pentru ca are masina si deh, daca trebuie trebuie, o mai foloseste ca sa se aprovizioneze lunar din oras sau mai face cate-o escapada pe undeva, si surprinzator conduce de 10 ani si nu a facut niciun accident pana acum (sa speram ca n-o sa faca nici de acum incolo, Doamne fereste).

Revenind la subiectul din titlu, ceea ce m-a pus sa ma intreb daca viata la tara este mai frumoasa, sunt povestile neamurilor mele. Adica dupa cum spuneam ca ei muncesc doar pentru ei, nu si pentru altii, au mancarica in gradina, au aer curat, apa curata, practic au de toate. Si pe langa toate astea la tara mereu sarbatorile sunt mai frumoase, oamenii parca sunt mai veseli, par asa lipsiti de griji, de probleme.

Pana si varumiu spunea ca ei la un chef se distreaza, nu gluma, incing o hora, baga o tuica si sa vezi atmosfera neica, nu ca la oras. Pai la noi, primul lucru important cand mergi la un party este tinuta, nu cumva sa apari imbracat casual sau mai stiu eu cum caci esti barfit de jumate de invitati, apoi, daca esti genul care nu prea asculta manele de exemplu sau muzica populara, insa stii sa te distrezi, te dansuiesti pe muzica asta, din nou, esti barfit cum ca dansezi nu stiu cum, ca te "rupi" pe manele si te dai mare cult, ca sa nu mai zic de bautura, pai daca bei ca fata si te faci putin muci, deja majoritatea baietilor te-au facut posta in gand. Apai la tara te poti distra si in budigai, poti sa te "rupi" pe ce muzica vrei si poti sa bei cat vrei, ca acolo toti fac la fel, n-au timp sa stea la barfa, poate dupa ce s-au trezit, dar asa...

Bun, acum nu zic ca la tara oamenii nu-s la fel de rai, dar parca o duc mai bine unii decat aia de la oras. Zau.
Voi ce credeti, e sau nu viata mai frumoasa la tara?
sursafoto: www.google.ro

24 de comentarii:

  1. Am renuntat la viata de oras cu ceva ani in urma... am renuntat, partial. Adica mi-am mutat domiciliul numai ca scoala am facut-o tot la oras. Nu-mi place orasul fiindca intr-un oras se pune pret pe orice: pe biletul de tramvai (la propriu) pana la tinuta (la figurat). Oamenii la oras sunt altfel, nu stiu cum... Nu generalizez dar cred ca mentalitatile difera intr-un sens bun sau mai putin bun. Oamenii de la oras sunt tripati pe munca, imagine, social, bani etc si uita sa fie om. Omul de la tara e mai intai om si pe urma munceste si scoate bani.
    In afara de asta, sunt plictisit in a sta inchis intre 4 pereti de beton la etaj - nu-mi place. Stau la curte... Mi-am creat conditiile de bloc. Nu ma ocup cu agricultura cum fac restul, am doar locuinta si-mi place ca stau la tara. Nu regret mutarea facuta. Cred ca mai greu imi este sa fac o mutare la oras acum decat mi-a fost sa fac mutarea de la oras la tara. Aici nimeni nu are nimic cu nimeni. Am intalnit oameni care te felicita si te sprijina in realizari, nu care te invidiaza si te barfesc de rau.

    Zi frumoasa sa ai :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E greu ca om de oras, e greu ca om mai ales cand iti doresti sa evoluezi si nu ai bani... nu ai posibilitati, uneori oamenii de la tara se multumesc cu ce au.... Oricum, ma bucur ca tu ai facut alegerea asta, as face si eu aceeasi mutare daca as avea masina, nu-mi place sa fac naveta. :) zi frumoasa si tie.

      Ștergere
  2. Intr-un fel e frumoasa, copii nu stau atat de mult la calculator, ei sunt toata ziua afara cu prietenii, iar vecinii se viziteaza foarte des. Insa la partea cu barfa... Nu stiu cum e la tine la tara dar la mine sunt cateva persoane care iti observa fiecare detaliu iar apoi incepe barfa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, n-am zis ca nu exista deloc la tara barfa, ca mai is si pe acolo, dar nu asa multi ca la oras, aici toti te judeca...

      Ștergere
  3. E adevarat ca oamenii de la tara sunt mai prietenosi, mai deschisi si mai buni, insa n-as renunta in veci la confortul de la oras. Adica aici sunt aproape de mall, de cinema, hipermarketuri, parcuri etc si cel mai important, in mediul urban parca nu sunt chiar asa de multi tantari, muste sau alte insecte dezgustatoare pe care le detest...si sa nu uitam de praful de pe ulite!
    Deci viata la tara poate fi frumoasa din anumite puncte d.p.d.v, insa nu e pentru mine. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mmmmm, da, cred ca adevarata problema nu e mediul ci oamenii. :)

      Ștergere
  4. Din punctul meu de vedere viata la tara este minunata. Eu am crescut de la 5 luni pana la 5 anisori la bunici... apoi am venit la oras, la parinti(bunicii m-au crescut pentru ca ai mei sa poata lucra) iar dupa ce am plecat nu era vacanta, mai ales cea de vara in care sa nu merg acolo. Nu e nimic mai frumos ca iesitul seara " la poarta" cum se zice cu totii prietenii cu care ai crescut... nu e nimic mai frumos decat sa te asezi pe iarba sa faci focul... si sa povestiti cate in luna si-n stele.Nu e nimic mai frumos decat sunetul greierilor...al pasarilor..nu se compara..Aerul curat...totul! Eu iubesc viata la tara...si de cate ori merg acolo ma relaxez, ma rup de lume.

    RăspundețiȘtergere
  5. La tara e f frumos sa-ti petreci vacantele, sarbatorile, weekend-urile (nu toate, evident, ci doar atunci cand simti nevoia sa te relaxezi). Eu ador sa ma plimb desculta, de ex, sa simt iarba moale gadilandu-mi gleznele :)... Dar ca sa traiesc la tara forever, nu. Cativa ani din viata mea i-am petrecut acolo, stiu ce inseamna. Ramai in urma...

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu știu ce să zic.Consider că la țară e frumos să îți petreci timpul liber.Dar când vine vorba de comfort și curățenie eu prefer mediul urban.Plus că la oraș ești mult mai aproape de toate hipermarketurile,de cinema,ai mai multe posibilități pentru a-ți crea un viitor strălucit și în plus,mediul urban favorizează crearea unei cariere de succes,ceea ce defapt e unul dintre cele mai importante aspecte din viața unui om.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Myea, daca pui problema asa, ai dreptate. Dar si la tara e frumos. Fiecare zona cu avantajele si dezavantajele ei. ;)

      Ștergere
  7. Si mie imi place la tara, nu cred ca a existat vara in care sa nu merg la bunici la tara, si mereu cand merg acolo parca e altceva, parca prind energie sincer. Nu mai conteaza cum ma imbrac, sau daca ma joc cu mingea sau ce fac. E mereu aer curat, si doar natura prin jur. Eu tot timpul cand merg acolo parca ma intorc altfel...
    Nu stiu sa explic, sigur ca are si unele parti negative...

    RăspundețiȘtergere
  8. Vazand tot ce au comentat cei de mai sus o sa-ti spun ce cred eu despre viata de la tara. Eu sunt nascut si crescut la tara. Am parasit satul natal pentru a merge la facultate, pentru a-mi face o cariera, insa dorinta mea e sa ma intorc acasa, sa imi fac o afacere care sa-mi ajute localitatea. Nu stiu daca asta o sa fie peste 5, 10 sau 25 de ani, cert e ca ma intorc:)
    Viata la tara din punctul meu de vedere cel putin, e absolut minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e minunata, mai ales cand ai conditii de oras. ;) Oricum foarte curajos planul tau, sper sa reusesti sa realizezi ceea ce ti-ai propus!

      Ștergere
  9. De 2 ani am plecat de acasa in Bucuresti. Acasa pentru mine inseamna o comuna undeva prin Oltenia. Daca stau mai mult de 3 saptamani plecata deja simt ca innebunesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ahhh... viata la tara! N-am trait niciodata la tara, dar am avut ocazia sa vizitez cateva sate pentru cateva zile in diferite contexte. Vad ca toata lumea pe aici mistifica putin ideea de "la tara". La tara poate fi de mai multe feluri. Cei care zic numai de bine cred ca au avut parte de experienta unei "la tara" de sat preorasenesc unde ai cat de cat comfortul utilitatilor specifice mai civilizatului oras insa unde oamenii sunt prea ca la oras, pentru ca ei muncesc la oras, isi fac cumparaturile la oras, vin la mall in oras si doar stau intr-un sat in care si asa isi fac ditai casoaiele caci tot taranu' modern sufera de complexul "vreau sa-mi fac bloc la curte", isi cumpara masini SH nemtesti, si n-au incins o hora in viata lor. Asta e sateanul modern, capsunizat. Mai exista desigur si acel "la tara" auntentic, rural pana la sange, inca cu tente medievale, in principiu populat de batrani uitati de rude si de oameni mai tineri prea ratati ca sa plece de acolo ori chair sa incerce sa faca ceva acolo unde sunt. Aici lumea inca se caca intr-o cutie de lemn din curte, inca se spala cu apa incalzita in oala, la lighean, probabil doar odata la catva zile. Aici lumea joaca intr-adevar hore, daca exista vreo carciuma in sat, oamenii se inbata ca porcii si se iau la bataie de obicei din ratiuni amoroase, fetele nu se imbata mai elegant ca la, baietii profita de ele la fel ca la oras si le-ar fute si in santz, ele s-ar imbraca mai intr-un fel, dar poate n-au cu ce, . Oooo ba da, aici se barfesc oamenii, si stiu lucruri unii despre altii, chiar si fara facebook. Trebuie sa fi auzit de celebrul "radiosantz" - caci taranii l-au inventat. Ura, invidia, barfa, judecata, toateee s-au nascut la sat. Cei care o practica in oras sunt tot tarani si aici folosesc taran in sensul peiorativ, n-am nimic cu adevaratul taran. Dumnezeule, sunt atat de multe de scris. Aici am prezentat doar extremele care sunt din pacate destul de mari ca proportie in tot ce cuprinde "la tara". Exista desigur si acel la tara despre care fantasmeaza unii pe aici... acolo da, intr-adevar viata e mai frumoasa, oamenii si ei frumosi si totul e perfect, dar is putine locurile alea. Mai exista desigur si "la tara" din interiorul oraselor, spre exemplu mai ieri am vazut undeva la o aruncatura de bat de metrou o curte plina cu gaini...

    Off topic... ma bucur ca te-am redescoperit. Renuntasem sa te mai citesc intr-o perioada, nu mai stiu exact de ce.. sper sa-mi fie iertata nesabuinta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti iertat, esti iertat. Imi aduc aminte de tine :))

      Mda, pai tu ai dat-o prea in extreme, si eu ca si restul vedem partea plina a paharului cum ai zis si tu, conditii de oras la tara, ceea ce nu-i rau. Eh, as fi vrut sa te contrazic dar nu pot, mmm, uitandu-ma la toate comentariile mele, eu dau dreptate la toata lumea :)) probabil pentru ca fiecare spune un strop de adevar, realitatea e cam asa cum ne-o facem noi, de fapt viata, viata si la oras si la tara e asa cum ne-o facem noi. Asta e concluzia la care am ajuns. Singurul avantaj la tara e dupa cum ziceam aerul ala tare si apa mai curata, dar daca stau bine sa ma gandesc aer si apa in stadiile astea gasesti si in alte orase precum Herculane, Resita, orase-statiuni gen, orase pe langa munti, probabil ca stii despre ce vorbesc. :)

      Una peste alta, ma bucur ca m-ai redescoperit!

      Ștergere

Părerea ta contează! (Fără comentarii cretine că te înjur!)