Pagini

Exista cu adevarat libertatea intr-o relatie?

De cand am inceput sa acord o mai mare importanta a relatiilor, un subiect care de altfel a devenit destul de sensibil pentru mine, am tot auzit despre libertatea asta pe care trebuie sa o ai intr-o relatie, in caz contrar ajungi sa te simti sufocat de catre partener si atunci cand scapi, ceaules neica, dus ai fost!

Asadar, ma gandeam in drum spre munca, daca esti cu adevarat liber atunci cand ai o relatie. Eu cred ca treaba asta cu libertatea in cazul asta e un fel de amagire, un fel de linie a orizontului care desparte dorinta de libertate a omului de dorinta de a apartine cuiva. 

Aaa, ca esti liber sa pleci cand vrei este alta treaba, dar nu esti liber cu adevarat intr-o relatie, mai ales daca vorbim de o relatie adevarata, solida, care are la baza respect, iubire, cunoastere, s.a.m.d. Aaa si da, esti liber si te simti liber intr-o relatie in care nu esti implicat, o relatie in care atunci cand iei o decizie nu te gandesti cat de tare l-ar afecta pe partenerul tau, de unde denota foarte mult egoism, individualism si nu numai, chestii care nu au nicio legatura cu iubirea. Nu stiu daca ma intelegeti.

sursafoto: www.google.ro
As putea sa va dau si un exemplu mic:
Sunt intr-o relatie, da? Merg la o petrecere cu fetele, sunt singura, mi-am lasat iubitul acasa, da? La petrecere evident vin si alti baieti, iar pentru simplul fapt ca sunt cu fetele in mintea mea circula ideea ca am parte de libertate asta-seara si pot sa fac ce vreau. Eii, dar nu e asa, chiar deloc, de ce?  
Pai e simplu, daca as fi singura sau as avea o relatie superficiala as putea face chiar tot ce vreau. Ca sa fiu si mai explicita, in cazul in are as fi solita iar un tip s-ar da la mine, i-as raspunde la avansuri, asta inseamna din punctul meu de vedere libertate; in schimb daca sunt implicata intr-o relatie, si-mi iubesc partenerul, ar putea sa-mi faca curte toti tipii de la petrecere pentru ca n-as putea sa fac vreun gest necugetat, singurul gand care mi-ar trece prin minte ar fi acela ca daca eu as face vreo prostie si el ar afla, l-as rani, deci... Nu e libertate atata timp cat fericirea cuiva depinde de actiunile tale.
Bine, exemplul asta e cam ciudat, de aici reiese ca n-ar trebui sa ai o relatie si sa renunti la libertatea ta daca nu esti pregatit, daca inca mai cauti persoana aceea speciala, insa mai sunt si alte exemple.

Ideea e ca atunci cand esti cu cineva, tu, devine voi si nu mai poti lua anumite decizii de capul tau, intr-o oarecare masura esti influentat de fel si fel de factori. Sa va mai dau un exemplu.
Imi spune seful ca ma promoveaza si ca intentioneaza sa-mi dea un job mai bun in alt oras. Daca as fi singura, libera, n-as sta pe ganduri si as accepta, dar daca sunt cu cineva nu mai este acelasi lucru; desi partenerul mi-ar spune ca este decizia mea si ca ar fi de acord cu ea oricare ar fi, n-as putea accepta jobul in situatia in care asta ar insemna sa ne separam o perioada, fapt care ar aduce nefericirea omului de langa mine si respectiv si a mea.
Cat despre partea cu sufocatul de la inceputul articolului, eu is de parere ca nici nu ar trebui sa existe asa ceva, fiindca cei implicati ar trebui sa fie sinceri si deschisi astfel incat sa nu se ajunga in acest punct, ar trebui sa existe intelegere si respectare a intimitatii celuilalt.

Si ca sa nu fiu rea si sa nu inceapa lumea sa fuga de viata de cuplu, putem spune si asa: exista libertatea de a face ce vrei intr-o relatie, dar alegi sa nu faci.

Mna, cred ca m-am facut inteleasa, sau ba? Voi ce credeti, exista sau nu libertate intr-o relatie? Vreau argumente pro si contra, exemple, vreau sa dati ce e mai bun din voi, mwahahaha. Sa va vad. Si oricum, ce inseamna sa fii liber cu adevarat?

14 comentarii:

  1. Si eu sunt de aceeasi parere cu tine, cand te inhami la o relatie trebuie sa fii pregatit sa mai renunti la anumite lucruri, daca vrei sa ai o relatie ok. Nu poti sa te mai comporti ca atunci cand esti single, te gandesti si la cealalta persoana. E mai rar sa o pui deasupra ta, dar vreau sa cred ca inca mai exista cazuri de genul:))
    Pe mine ma scoate din minti asta cu libertatea intr-o relatie si cu sufocatul. Daca ajungi sa spui ca te sufoci intr-o relatie inseamna ca nu iti face placere sa petreci timpul cu pers respectiva. Nimeni nu spune ca trebuie sa se vada zilnic, sa doarma in fiecare noapte impreuna, etc..dar sa nu-i fie greu sa-si care picioarele la cateva intalniri pe saptamana, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exaaact. Eu cred ca asta cu sufocatul e un simplu motiv asa de despartire cand nu-ti mai convine ca nu poti sa te dai la x si y, ai gusta niste friptura ca te-ai saturat de ciorba. :)) Numai ca trebuie sa prinzi si momentul cand sa vii cu motivul.

      Ștergere
    2. ..sau poate te-ai saturat de friptura si vrei sa incerci niste ciorba :)

      Ștergere
  2. După mine,într-o relație cele mai importante lucruri sunt libertatea și încrederea.Știu asta din proprie experiență.Fostul meu prieten s-a despărțit de mine pentru că nu i-am oferit destulă libertate,și sunt sigură că nu se va mai repeta acea greșeală!Îmi place foarte mult postul,ai scris corect și frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei, nu stiu ce sa zic, libertate sa ce avea nevoie ?:)

      Ștergere
  3. M-ai lasat fara cuvinte..... ca tot e miercuri azi! :))
    Dar, vorba lui Catalin..... totul e relativ! :))))

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună scumpo!
    Interesant articolul tău,ai grijă accepți jobul îți pierzi relația!
    O zi minunată îți doresc!
    Te pupic dulce!

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca iubesti, nu mai vrei libertate. Cand incepe sa scartaie relatia, vrei sa fii mai liber. :)))

    RăspundețiȘtergere

Părerea ta contează! (Fără comentarii cretine că te înjur!)