Pagini

Punct de plecare.


Am nevoie de un punct de plecare sa zic asa... si am nevoie din nou de experienta si de cunostintele voastre sa-mi spuneti si mie: ce se poate face cu talentul la desen in Romania? Ce meserii as putea urma avand in vedere ca sunt un pic talentata la desen (un pic mai mult).

 Cand eram mica ma gandeam la designer vestimentar(cred ca asa ii zice)... naaaaaah, in Romania nu cred ca merge, designer de interior(asta ma incanta) sau ceva cu proiectari? 



Am idei dar nu stiu de unde sa incep, ce studii am nevoie sau cursuri?... niste indrumari ceva, cineva?

Raman datoare(cred ca am o gramada de datorii pe la voi) dar ma revansez eu, trebuie doar sa ma gandesc cum.

Multumesc anticipat.


37 de comentarii:

  1. Pai eu zic ca cel mai bine e sa faci facultatea de arte(unde ai mai multe sectii, grafica, scenografie, design ambiental, design industrial, vestimentar etc.) sau facultatea de arhitectura unde mi se pare ca ai si sectie de design vestimentar dar nu stiu sigur. Numai ca la astea se intra destul de greu, e nevoie de pregatire inainte.
    Sau pentru cursuri separate..cel mai bine intrebi chiar la facultati, sunt mai multi care dau meditatii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interior Design se plateste bine rau. Trebuie sa inveti multe chestii, printre care cum sa citesti gandurile, ceea ce se bazeaza pe a citii niste carti psihologice -limbjul trupului,limbajul vorbrii ..ceva sa te ajute sa iti dai seama ce vrea omu`. invata cum sa faci din banal ceva interesant:ex: dintr-un scaun sa creezi un obiect decorativ aiurea,fara sens... cauta lumea inebunita chestii "extratereste" :)) acum..nu stiu in ro ,dar sigur asta se plateste in romania pt ca tot omu vrea schimbari. Fa schite si trimite-le la o companie de pe acolo de prin ro... cu noroc si cateva cunostinte ...mult succes :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Melissa: Da, la facultate m-am gandit, deocamdata sa termin dreptul:) voi vedea:D:) Dar e o chestie:) la arhitectura se intra ft. greu si dureaza si muult:) Multumesc:D

    @luiza: Asta mi-ar face placere sa lucrez, dar nu stiu cat de apreciat e in Romania. E o idee cu schitele:-?

    @Invizibilul: Cunosc un tip care facea caricaturi... dar nu stiu, nu e chiar asa de banos... in afara de cateva comenzi si la balciuri nu a facut nimic:-??

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu ştiu ceva bănos ce poţi face. Adică, mna, mă înţelegi. Cu arta nu faci bani în zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interior design vrea tot poporul.
    omu` vrea specialist in design cand isi ia casa,cand isi deschide un club sau orice alt fel de local. Studiaza cu atentie fiecare local pe care il vizitezi,"aranjeaza-l" in imaginatia ta si vezi cat difera ce au ei cu ce poti face tu... adica..daca iti place sa desenezi inseamna ca ai imaginaties si mana buna. imaginatia este creativitate si mana este sa o pui in practica..mintea munceste cu amandoua. Daca vei studia vei vedea ca nu totul se bazeaza pe scaune,mese si flori,vei vedea ca extremul trece de un punct pe care tu il crezi maxim. sunt necesare cateva studii,macar pe langa ce faci tu,te va ajuta pe tine in viitor chiar daca ajungi sau nu sa faci ceva din asta. poti face niste schite dar nu vad eu romania sa accepte ceva fara diplome ... pup..mult succes.
    :*

    RăspundețiȘtergere
  6. Poi daca in acelasi timp esti buna si la geometrie-arhitect.
    Sau designer de interior, cum ai spus.Sau chiar vestimentar.
    As vrea sa vad numele tau pe eticheta de la haine, ar fi ceva interesant.:>

    RăspundețiȘtergere
  7. Si verisoara mea se pricepe la desen si a facut facultatea de arte , dupa ce a terminat a lucrat la o intreprindere ca contabila timp de 2 ani ...si de 1 an sta acasa...
    Si a umblat prin toate orasele mari...
    Deci ceea ce vreau sa zic este ca si cu facultate si fara facultate , in Romania cat de talentat ai fi ...tot nu esti apreciat .
    Poti lua exemplul meu...am castigat 2 ani la rand concursurile de creatie literara pe tara la sectiunea POEZIE si ce fac ? Ma lupt de unul singur sa pot scoate o carte pe piata , pentru ca peste tot pe unde ma duc...imi dau toti cu piciorul...si crede-ma ca ma simt tare prost cand imi duc scrierile acolo si o doamna cu ochelari se uita 1 min pe ele , mi le-arunca pe jos si-mi zice : PLEACA DE AICI! si eu ma apuc sa-mi strang hartiile de jos... este total Penibil si revoltator .
    Am profesoara de romana exceptionala , este in comisie in fiecare an la bac la corectari si are nota cea mai mare pe judet si a incercat sa ma ajute si a vorbit ea...si aia au spus asa : ,,Face poezii exceptionale , fara cuvinte de descris ; dar nu acest lucru se promoveaza in Romania" .
    Acum am inteles si eu ce vor sa zica , in Romania se promoveaza silicoane , Simona Senzual si Gigi Becali ... nu poeziile , arta , muzica (muzica se mai promoveaza daca ai niste ,,pile" ; daca nu ai...nici aceea nu se promoveaza) .
    ACEASTA-I TARA NOASTRA...IMI ESTE PUR SI SIMPLU RUSINE SA PLEC DIN TARA SI CAND MA INTREABA UN STRAIN SA SPUN CA SUNT ROMAN!

    RăspundețiȘtergere
  8. Uite se poate face arhitectura si la particular. Poti munci sa iti platesti facultatea. asta daca nu esti o persoana care sa considere ca la particular se duc doar "neinteligentii". Uite ce poate face omul asta, si vinde opere de mii de euro. http://artasim.ro

    RăspundețiȘtergere
  9. Mda, pai nu prea stiu daca poti scoate ceva bani frumosi. Cum zicea si Viorel, astfel de lucruri nu se promoveaza in tara noastra...din pacate.
    Dar totusi, eu incerc sa cred ca ai scoate ceva din design`ul interior:)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Den' : :D Si eu:D:)

    @Luiza: Asta imi fac si eu pbl, Romania nu accepta nimic fara diplome... mai bine zis fara pile... >:D< Oricum multumesc mult, o sa tin cont de sfaturile tale:)

    @adelici: nu prea faci in Romanica... cred ca prin alte tari mai faci ceva ceva:)

    @Maria S.: Hahaaa:) C.L.M. :))) iti dai seama?:)) Multumesc:X:>:D<

    @vioreld: ehmm, se pare ca in fam. ta sunteti toti talentati:) Felicitari... mda... Am vazut si eu ca asta promoveaza.. da-o naibii de cultura, ce faci cu ea aci la noi in Romania? :)) naah, nimic:-j

    @Costin: Da, dar e cam greu sa gasesti loc de munca... foarte tare ce face nenea.

    RăspundețiȘtergere
  11. indiferent ce vei alege sa faci multa bafta :)
    apropo si mie imi placea cand eram mica designul vestimentar..dubios e faptul ca cei care nu prea au treaba cu asa ceva ajung celebri si etc..
    oricum originalitatea si talentul nativ vor fi intotdeauna mult mai apreciate decat 1000 de cursuri pregatitoare..

    RăspundețiȘtergere
  12. deseneaza femei goale si iesi cu schitele la o gura de metrou..vei castiga mai bine decat la un job de 8 ore..

    daca ma primesti vin si eu cu chitara si cu sapcalia pe langa tine, poate fac si eu de-o bere

    RăspundețiȘtergere
  13. tatuaje,poate ajungi mai ceva decat kat von D

    RăspundețiȘtergere
  14. La noi in Romania nici somer nu poti sa ajungi cu asa ceva.
    Daca nu vrei sa mori de foame cauta-ti ceva mai bun :-))

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu te gandi la ce merge si ce nu,la ce e in voga sau nu...primul disigner nici macar nu avea profesie (cine stia cum il cheama pe ala care deseneaza haine de fite, daca pana la el nimeni nu a mai fost).Fa ceea ce iti place si succesul e garantat!

    RăspundețiȘtergere
  16. El din asta traieste, il cunosc personal si la inceput i-a fost foarte greu, cativa ani. Insa, usor usor a inceput sa mearga treaba.

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Tibi : este trist ce spui tu, dar este PURUL ADEVAR. Se va vinde foarte repede.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Diana: Multumesc mult!:) pai probabil cei care n-au treaba au bani... si nah:)

    @Tibi: =)))) Gata-i!:)

    @eSorin: Owww:X ma atinsesi la corazon!:))

    @LoL3X: am intrebat doar:))))))

    @ella: :D Multumesc de sfat! :)

    RăspundețiȘtergere
  19. design interior? poezie? arta? cultura? lol

    bogatii ... adica potentialii cumparatori de arta, cumpara doar privind totul ca o investitie ... si piata pentru arta moare pe masura ce dispar potentialii cumparatori.

    peste tot oamenii ajung pe zi ce trece mai saraci (inclusiv daca compari situatia materiala a unei familii americane de acum 20 de ani cu una din zilele noastre) ... bofatii devin tot mai bogati, saracii tot mai saraci, dispare acel ceva ce-a propulsat omenirea inainte: clasa de mijloc ... populatia pamantului e intr-o continua crestere (parca nu demult am trecut de 7 miliarde) si toate resursele existente se impart la tot mai multi oameni ... fara sa mai amintesc de "colectionarii de resurse" (adica aia bogati din tata-n fiu) ... globalizarea produce clienti tampiti la banda rulanta (cu cat e mai idiot, cu atat e mai ascultator, poate fi mai usor controlat si i se pot lua banii dati pentru munca depusa chiar si cu un rahat impachetat frumos, obligandu-l astfel sa lucreze si mai ieftin in viitor) ... numarul pensionarilor (categorie in care putem linistiti include pe oricine a depasit varsta de 60 de ani, chiar daca inca mai munceste) creste constant si contribuie la minimizarea resurselor per capita ... stiinta devine pe zi ce trece un fel de idee nebuna (doar credinta are solutii pentru orice ... si daca nu, no problem: exista viata de apoi) ... valoarea banilor scade constant (inflatie) peste tot (logic, daca ne amintim ca ei reprezinta diviziuni ale resurselor existente ... care sunt statice, nu cresc odata cu populatia) ... etc. ...

    chiar mai crede cineva povesti de genul celei cu Scarlet Johansson? nush, da' parca nu-mi vine sa cred ca aia (si restu' din valul pornit de Pamela Anderson) are mai putini bani decat tine sau mine ... si totusi au facut ce-au facut doar pentru a acumula (si mai multi) bani.

    vi se pare normal ca artisti consacrati sa faca reclame pentru diverse chestii? ce, brusc nu-i mai vrea nimeni in lumea asta (desi cica au fost apreciati international), brusc nu mai sunt artisti ci doar niste amarati de pensionari ca restu', brusc tot ce reprezentau ei (arta, cultura) nu mai valoreaza nimic? in afara de cateva nume ca de exemplu Tina Turner sau Madonna, mai auziti ceva de cineva din vechile generatii de cantareti/artisti? mai auziti de valoarea dovedita a vechiului? nu prea cred ... nu cand peste tot cuvantul "nou" e cuvantul magic, chiar daca-n spatele lui e pura nonvaloare. cred ca lumea in jurul nostru se schimba tot mai repede ... inspre un rau ambalat de media ca un bine ... si ne indreptam spre o societate axata pe supravietuire (intr-o lume suprapopulata).

    eu unul te-as sfatui sa fii pregatita sa faci orice iti asigura tie un trai cat de cat decent ... ca din munca cinstita inca nu s-a imbogatit nimeni (si deci nici n-a trait pe picior mare, platind pentru arta). stii sa desenezi si gasesti o nisa pentru desene cu femei goale (zicea Tibi mai sus)? eh, atunci iti bagi picioarele-n tot (idealuri, cultura, arta, norme, etc.) si asta faci: desenezi femei goale si-ti iei banii. nu mai merge? faci altceva ce-ti aduce bani ... fara sa alergi dupa cai verzi pe pereti, pierzand trenuri intre timp si trezindu-te brusc incadrata la pensionari (aici sau aiurea).

    apoi, daca ai acel minim, tot mai poti face arta de dragul artei, tot mai poti incerca sa faci cultura de dragul culturii ... daca vrei si daca gasesti "clienti interesati" (ca ascultatorului de manele sau homeboy-ului american degeaba-i prezinti noua opera compusa de tine: daca nu te ia la bataie ai avut noroc).

    RăspundețiȘtergere
  20. Hmm, din pacate nu sunt in domeniu , desenatul a ramas pt mine un hobby care ma relaxeaza .

    RăspundețiȘtergere
  21. C.L.M. aww draga mea,in Romania din desen poti ajunge NIMIC,chit ca sunt la o scoala de arte inca din primele clase si mi-am facut bazele pe desen iti spun din prietenie ca nu se merita.Lumea design-arilor este una infecta pur si simplu,trebuie sa fi gay,bi sau sa ai bani si un gram de noroc.Acuma depinde si de tine,daca iti doresti foarte tare sa devii designer vestimentar.Ca sa patrunzi mai bine trebuie sa fi urmat o scoala de profil unde esti expusa la tot feluri de colaborari,concursuri,olimpiade si alte chestiute.Pe scurt in Romania ajungi muritoare de foame cu desenul:)) P.S. Daca vrei neaparat sa practici o meserie in ceea ce priveste desenul trebuie sa pleci din tara.Sper sa-ti fi fost de ajutor...

    RăspundețiȘtergere
  22. @INTJ: Mda....

    @Cris-Mary: :D:) cred ca asa o sa ramana si pt. mine:-j

    @Adaaa: :(Foarte de ajutor, multumesc. Romania sucks!

    @coco: nu merge:-j

    RăspundețiȘtergere
  23. Pictoriţă...Poţi să te duci la studio-uri de-astea de desene animate, designer vestimentar (cum ai zis tu)...

    RăspundețiȘtergere
  24. @C.L.M ...
    Nu pot spune ca in familia mea sunt toti talentati .
    Verisoara mea asa s-a nascut cu acest talent...Face minuni cu creionul...imi pare rau ca nu se poate folosi de acest talent ...
    Iar eu scriu poezii ... cam atat cu talentele...suntem 2 talente in familie :d
    Dar in acelasi timp...2 oameni care cauta sa mute munti din loc...si nu reusim...

    RăspundețiȘtergere
  25. stire de azi de "afara":

    "Comcast rolled out its Internet Essentials program nationwide today, offering low-income families in its service territory $10/month Internet connections and access to $150 computers. Any family with at least one child who qualifies for the free lunch program at public schools can subscribe to a low-speed (1.5Mbps) Comcast Internet connection for $9.95 a month. Comcast guarantees that it won't raise the price and offers the plan without equipment rental or activation fees. Subscribers also cannot have 'an overdue Comcast bill or unreturned equipment,' and they can't have had Comcast Internet in the last 90 days."

    nush, da' citind si recitind textul asta ... si tinand cont ca Comcast vrea sa faca profit ... deduc ca nu-s putini potentialii lor clienti si ca, daca ei corespund cerintelor programului "free lunch", probabil nu acei potentiali clienti vor cumpara arta ... chiar daca ei traiesc in promised land.

    RăspundețiȘtergere
  26. @INTJ: Numai de arta nu mai e vb. aici:-j

    RăspundețiȘtergere
  27. tre' sa inveti sa citesti in spatele cuvintelor cu care arunca altii in tine. e vorba de faptul ca sunt (foarte) multi americani saraci ... tocmai in tara aia mult-laudata (in contrast cu hulita Romanie) ... si deci nici acolo nu-i floare la ureche sa traiesti din arta.

    RăspundețiȘtergere
  28. @INTJ: da.. sa stii, cred ca vedem doar ce vrem sa ni se arate :-j

    RăspundețiȘtergere
  29. hmmmm...si eu am talent la desen dar nu m-am axat niciodata pe el, doar intr-o mica masura, pe la desen tehnc si proiectare.
    nu ti-ar place arhitectura?

    RăspundețiȘtergere
  30. Din arhitectura se castiga bine din ce am auzit eu. :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Poti urma orice are legatura cu acest talent al tau.Ideea este sa inveti teorie,sa faci practica,sa te perfectionezi,sa mai faci si cursuri intr-o directie pe care sigur o vei gasi pe parcurs si apoi sa incepi de undeva.
    Poti face orice (cerde ca deja ti-ai facut o impresie dupa comentariile celor care ti-au scris mai sus),totul este sa ai o diploma ca sa ai un atuu pentru ca oricum in Romania conteaza sa fi prins undeva,sa intri intr-o firma buna chiar daca facand voluntariat pe moment pentru ca apoi facandu-te remarcata,sa fi propusa pentru a ramane definitiv acolo.
    Multi au procedat asa,au lucrat moca in diverse intreprinderi si dupa terminarea studiilor colaborarea s-a transformat in angajare.
    De asemenea,nu ar strica sa mai faci cate un ciubuc ici colo caci si asta este o metoda de a intra in anumite cercuri care te-ar avantaja...Incearca sa ai o atitudine comerciala dar produsele sa fie de bun gust,calitative si promoveaza-te peste tot.

    Iti urez bafta si sper sa reusesti sa ajungi unde iti doresti!

    RăspundețiȘtergere
  32. @Poison: Nu stiu nici ce mi place:))

    @Lillee: :-? e o idee:-?

    @Ela: Multumesc la fel>:D< Da, am inteles cam cum sta treaba cu diploma:D:) o sa vad ce si cum pe parcurs:D

    RăspundețiȘtergere

Părerea ta contează! (Fără comentarii cretine că te înjur!)