Pagini

Avantajele folosirii unui tahograf digital

Noile tehnologii pentru tahografele pentru camioane, aparute in 2004 au adus cateva beneficii importante, atat pentru soferii de camioane cat si pentru operatorii companiilor de transporturi. Tahograful digital combina particularitatile unui ceas cu cele ale unui vitezometru. Acesta este conectat la motorul camionului si inregistreaza viteza acestuia si starea de miscare sau repaus. Scopul acestui aparat este de a evita problemele de siguranta rutiera ce pot fi cauzate de oboseala aparuta in urma unei perioade prelungite de sofat. Fata de aparatele analogice, cele digitale garanteaza un nivel mai mare al acuratetii datelor inregistrate. Acesta functioneaza cu o serie de carduri speciale, precum cardul de sofer, cardul de intreprindere, cardul de service si cardul de control ce permit stocarea si verificarea acestor date.

Spre deosebire de vechile aparate, cele digitale detin memorie proprie si nu mai folosesc foile de inregistrare. Tahograful digital cripteaza datele importante precum viteza autovehicului, timpii de conducere si de odihna atat la nivelul cardurilor de sofer, cat si in propria sa memorie. Cea mai importanta deosebire intre noua tehnologie si vechile aparate analogice este aceea ca cele din urma nu retin informatiile decat pentru 24 de ore, in timp ce aparatele digitale pot sa le pastreze pana la 365 de zile. In plus datele de pe cartela tahografului pot fi descarcate si citite cu ajutorul aparaturii de specialitate.
Astfel, datorita acestor inovatii retinerea informatiilor referitoare la activitatile soferilor de camion pot fi produse si stocate cu mult mai multa usurinta. Conform noii legislatii, tahograful digital trebuie descarcat la fiecare 3 luni, iar datele trebuie pastrate cel putin 1 an pentru a fi la dispozitia autoritatilor competente, in cazul unei inspectii.
Un alt avantaj al tahografului digital este rapiditatea cu care se pot analiza informatiile si genera rapoartele, fie de catre un software al operatorului sau de catre o analiza efectuata pe internet. Aceste operatiuni au fost dezvoltate pentru a permite angajatilor sa isi verifice datele de la distanta oricand au nevoie. Datorita noii tehnologii acum se poate cerceta mult mai rapid conformitatea cu timpii de condus si timpii de odihna ai soferului si respectarea legislatiei in vigoare asupra orelor de condus si a vitezei permise. Acest lucru este posibil intrucat informatiile sunt disponibile instantaneu si pot fi transmise electronic.
Astfel, slujba soferilor de camion a fost imbunatatita datorita evolutiei acestor aparate. Datele inregistrate de acestea stabilesc o norma legala si corecta de lucru pentru soferi si pot fi folosite in cazul in care acestia nu au fost platiti pentru munca depusa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează! (Fără comentarii cretine că te înjur!)