Pagini

Cum recunosti o relatie "bolnava"

   Nu cred ca stiti cum este, dar uneori se intampla sa te duci la magazin si sa-ti cumperi un lac incolor (oja), la inceput esti entuziasmat, iti faci planuri, idei despre cum o sa folosesti acea oja, insa pe la jumatatea drumului observi ca sticluta este de fapt goala si automat apare o dilema:
sa-ti continui drumul stiind ca oricum nu ai ce face cu acea oja sau sa te duci la magazin si sa o schimbi?

Cam asa se intampla si in relatia cu o persoana nepotrivita, la inceput lapte si miere, insa pe parcurs iti dai seama ca acea persoana nu are nimic de oferit si in loc sa te duci la "magazin", alegi sa continui drumul din diverse motive: comoditate, teama de a incerca ceva nou, teama ca poate alta "oja" nu mai este pe stoc... si tot asa, tocmai de aceea azi vreau sa vorbim despre aceste relatii, relatii "bolnave" ( cred ca le putem spune asa, nu? ). 

Ei bine, de cele mai multe ori cand vedem doua persoane de sex opus la un suc sau mai stiu eu pe unde, primul lucru la care ne gandim este ca sunt intr-o relatie, desi intre ei probabil ca nu este nimic mai mult decat o simpla prietenie, stiti voi, prietenie bazata pe respect, incredere si toate cele, insa dupa cum stiti in astfel de relatii de prietenie se intampla sa se ajunga si la sex, astfel cei doi incep sa-si puna intrebari: "Oare avem o relatie serioasa?" sau "Suntem doar prieteni cu beneficii?". 

Nu zic ca baietii nu sufera sau ca lor nu li se intampla aceeasi chestie, dar in majoritatea cazurilor fetele sunt cele care ies sifonate din aceastra treaba, de ce? Este simplu, avem de-a face cu o relatie "bolnava", ca prieten baiatul este ok, dar ca iubit, nu pare o investitie prea buna pe termen lung... Asadar fata se multumesc cu ceea ce primeste chiar daca nu este ceea ce isi doreste, dupa cum ziceam mai sus: teama de a incerca ceva nou, comoditate, etc...

Si asta este doar un exemplu cum poti ajunge intr-o astfel de relatie.

Totusi am intalnit si persoane care nu erau constiente ca relatia lor nu mergea, erau atat de cuprinse de "flama" incat nu mai stiau diferenta dintre o relatie buna si una proasta, iar pentru ca stiu ca inca mai sunt persoane de genu' vreau sa le dau cateva indicii despre tipul de relatie in care se afla.

O relatie buna se transforma in timp in ceea ce iti doresti, in schimb una rea, proasta cum o mai fi, este clar ca nu. 
O relatie buna este relatia in care primesti ceea ce oferi, poate chiar si mai mult, insa o relatie "bolnava" este una complicata, toata lumea evita acest tip de relatie pentru ca de cele mai multe ori in aceasta apare stresul, neincrederea, chiar si bataile (o sa discut despre acest subiect in alt articol) si cand te gandesti ca totul incepe cu persoana "nepotrivita"...

Asadar, vreti sa stiti cum evitati relatiile nesanatoase?
Eh, acest lucru nu este posibil pentru ca nu aveti de unde sa stiti ca persoana respectiva este nepotrivita mai ales de la inceput, ceea ce puteti face este sa fiti mai atenti, sa va cunoasteti pe voi, sa stiti ceea ce va doriti de la o relatie, de la persoana de langa voi, iar daca dupa ceva timp persoana cu care sunteti nu corespunde cerintelor voastre, nu ezitati sa va intoarceti la "magazin", astfel nu va mai pierdeti timp si energie. 

Si sa stiti ca, chiar daca ramaneti singuri pentru o perioada nu trebuie sa va intristati, din contra, folositi timpul acela pentru a va ingriji pe voi, pentru a petrece mai mult timp cu cei dragi si de ce nu, pentru a va face noi prieteni, niciodata nu se stie ce se ascunde dupa colt.

Aaaa si tineti minte ca povestile acelea de dragoste ca in basme nu exista in lumea adultilor, sunt doar simple povesti care ne pastreaza optimismul, dar asta nu inseamna ca nu putem sa avem parte de propria poveste de dragoste, nu de basm, dar oricum mult mai frumoasa decat o relatie "bolnava". 

Deci ramane la alegerea voastra, bad relationship or good relationship (care se poate transforma intr-o faina poveste de iubire). 

Voi ce pareri aveti???
V-am tucat, zi faina.                                                            Sursa foto


31 de comentarii:

  1. Cred cu tărie, comunicarea este cheia oricărei relaţii sănătoase.
    Dacă partenerul tău nu ştie ce aşteptări ai de la el/ea, cum ar putea să le satisfacă ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sincer nu mă bag în chestii d-astea până nu îmi va..veni vremea:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Din aceasta cauza intalnim peste tot "relatii sezoniere". Eu cred ca daca deschidem ochii mai atenti, putem evita aceste lucruri. In cazul in care suntem prea legati la ochi, nu avem decat sa suferim.

    Sa ai un weekend minunat!
    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  4. nu exista relatii "bolnave "sau "normale " sunt relatii si relatii. Trebuie sa iti dai seama ceea ce doresti nu poate fi si ceea obti in majoritatea cazurilor..

    RăspundețiȘtergere
  5. Iubirea - sentimentul care leaga doua persoane...nu stiu daca se gaseste la ,,magazin''.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu e vorba de iubire aici ;))

      Ștergere
    2. Eu mi-am imaginat ca nu poti sa te implici intr-o relatie daca nu-l iubesti pe celalalt. Vorbeai despre relatii nesanatoase, deci...

      Ștergere
  6. Eu nu prea am treaba cu relatiile si chiar daca as vrea sa am se pare ca ele fug de mine ;))

    RăspundețiȘtergere
  7. Parerea mea sincera ca majoritatea lumii reale, atat baieti cat si fete chiar isi doresc in sinea lor iubire si o relatie bazata pe iubire, chiar si de durata mai lunga si mai ales stabila, insa desigur, maj dintre noi fiind si natural relativ lenesi + pe ultimele 1-2 generatii posibil si mai rasfatati decat pe alte generatii mai din vechime, nu prea cred ca multi isi doresc efort prea mare si mai ales obligatii si diverse raspunderi, ba chiar unora le e teama de aceste obligatii, si chiar ca habar nu am la cati la suta, plus nici ce % la fete vs la baieti, aceasta teama este ceva chiar bazat in realitate, adica o frica relativ chiar "sanatoasa", sau doar macar si partial imaginara !

    De accea, desi nu trebuie sa se bazeze nimeni pe mine, deoarece se stie din vechime ca acei oameni care nu se pricep la mare lucru practic incerca sa devina mai buni la diverse teorii, parerea mea este sa stim noi insine ce interes, inclinatie + abilitatae si capacitate de efort si preluare de raspunderi avem, plus sa ridicam acest subiect de examen la un moment dat si in relatia respectiva, atat la nivel de screening intial, in functie de ce naiba om crede ca om vrea noi in acel moment, cat si ca discutie, adica de dat unul altuia examen oral si practic, (ca la scris, zau, nu multi au talent, plus se mai si copiaza mai usor, etc).

    La nivel de screening, de ex putem sa cerem carnetul de note al unui eventual partener, plus sa intrebam daca are un job sau daca are de gand sa aiba vreun job odata atunci cand va creste mare si ce i-ar placea lui sau ei sa faca util pt sine si societate, si atunci ne putem da si seama daca acel om spune ca doreste sa devina Miss Univers sau poet/artist/om de stiinta inventator/salvator de oameni sarac insa curajos si de geniu, ca acea relatie nu va merge prea bine un timp prea indelungat.

    Daca insa zice eu visez de cativa ani sa devin asistent de subinginer entry level pe termen cat mai lung cu salariu macar 500 Euro pe luna sau mie imi place de mic copil sa pazesc copii mici sau batrani senili si sa le schimb scutecele murdare cat mai des, si sa le zic acelaesi poezii si povesti de 10000 de ori, si asta sper sa fac si in continuare un timp cat mai lung ca o cariera larg social utila si totodata placuta pt mine, plus daca aceste aspiratii sunt coroborate si macar de un Bac luat cu note de minim 7 atat la romana cat si la matematica, altfel se pune problema de la bun inceput !

    Desigur, este voie ca printre aceste teste, sa se includa si cereri de demonstratii, sa se verifice informatii secundare de la vecini si rude, plus sa se ofere incurajare anti-emotii examen cu cateva complimente si felicitari cu inimioare de Valentine's Day. Insa NU e OK sa se sufle raspunsuri unul altuia oricat de mult ti-ai dori sa fii indulgent fata de el sau de ea si oricat de mult nu ti-a placut tie la scoala + e recomandabil sa NU aiba nici unul talent de actor de comedie, ci cel mult sa-i placa sa se uite la filme de comedie.

    Desigur asta restrange posibilitatile pt cei care chiar sunt actori de comedie, insa actorii oricum se stie ca sar din relatie in relatie, asa ca daca esti interesat de asa ceva, e OK, dar nu e cazul sa aspiri la ceva mai mult. Iar aia chiar de geniu sau de nivel de Miss Univers au alte misiuni pe lume, sa educe publicul larg, sa fie role-model international, aia vor fi prea ocupati cu chestiile astea de serviciu ca sa mai aiba si relatii reale cu alti oameni, decat cel mult diversi oameni de serviciu, manageri, soferi, secretari, etc., dara daca esti lipsit de un job e OK sa-i intrebi si pe astia daca au cumva nevoie de un asistent personal, numai sa fie totusi cu contract nu la mica intelegere sau cine stie ce voluntariat bazat pe vreo pasiune sau promisiune de job ulterior, etc, ca asa chiar ca mai bine joci la loterie si castigi si devii tu insuti magnat caritabil international chiar autentic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mhh, da, citindu-ti comentariul sa stii ca realizez abia acum cat de complicati sunt oamenii :-??

      Ștergere
    2. Ha ! Ha ! Si eu care imi faceam probleme ca simplificasem prea mult, adica de ex nu adresasem posibilitatea ca acel partener sa iti raspunda ca visul lui de cariera de mic copil este sa devina lucrator bisericesc sau poate lucrator in sales sau customer service, PR sau advertising, sau, mai greu, gardian de corectii, sau judecator...cu judecatorii aspiranti cred ca e cel mai greu asa la nivel de om obisnuit sa-ti poti da seama cat de interesati + capabili pot ei fi de diverse relatii de iubire de lunga durata, mai ales ca in unele jurisdictii sau niveluri unii sunt numiti si in altele alesi in mod public electoral, si nu in toate jurisdictiile ei au si studii de drept, etc.

      Ștergere
    3. Oops ! Nu stiu daca mi-a aparut comentariul, si repet: Ha ! Ha ! Eu chiar credeam ca ma exprimasem necorespunzator de SIMPLIFICAT, de ex nici macar nu adresasem cazurile in care cineva iti poate spune ca el a avut de mic copil visul sa devina lucrator bisericesc, sau, si mai greu, gardian de corectii, sau chiar judecator, mai ales cunoscand-se ca in anumite jurisdictii si nivele unii judecatori sunt numiti, altii alesi electoral, plus ca NU in toate jurisdictiile ei au neaparat si studii de drept !

      Ștergere
  8. nu exista relatii perfect "sanatoase" asa cum nu exista organism perfect sanatos...
    e mai usor sa intretii decat sa tratezi spune medicul si asta ramane valabil si in privinta relatiilor doar ca e foarte greu sa gasesti persoana cu care sa rezonezi total...
    si de aici apar problemele care se transforma in compromisuri...
    cineva mai spus amintea de comunicare...da,e singura solutie cu adevarat viabila insotita si de onestitatea in pareri...parerea mea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dadada, comunicareeeeeeeeeeeeeeeee! asta e cheia!

      Ștergere
    2. Insa si in legatura cu comunicarea, eu personal tot ce am putut retine ca posibil util de pe Internet sunt urmatoarele indicatii:

      a) catre un baiat trebuie comunicat in cuvinte simple, concrete, rostite in mod cat mai clar, de ex "ai ochi frumosi", sau ceva mai complicat, "ce pacat ca iti plac filmele SF, iar mie imi plac cele de actiune politiste, la revedere", sau in care se cere/se ordona de obicei de efectuat o actiune preferabil chiar la nivel competitiv, de ex "du-te si cumpara un prezervativ sau chiar du-te si adu-mi o floare/un iaurt, etc, (adica NU trebuie sa fie neaparat legat de sex), si revino in maxim 5 minute si 40 de secunde, vezi ca te cronometrez", nu ceva vag, nici macar de tip test multiple choice abstract de gen "sa-mi pun T-shirt-ul rosu sau pe cel galben ?", daramite de tip filozofic serios (desi in gluma daca e clar ca e in joaca e OK din cand in cand) de ex "oare ce este iubirea ?" sau si mai greu, "pe cine iubesti tu cel mai mult pe lume, pe D-zeu, pe bunica ta, sau pe mine ?", eventual chiar si batut direct pe umar sau atins pe undeva ca sa fie atent;

      b) catre o fata nu e bine sa se puna intrebari la care nu se stie dinainte deja raspunsul (exact asa cum zice din toate serialele TV cu avocati care pun intrebari la diversi martori), deoarece se pot isca raspunsuri-supriza total neplacute si se darama toata pledoaria + trebuie comunicat cu expresia larg popularizata la sf sec 20 de dl Bill Clinton, "I feel your pain", indiferent de ce zice, mai ales daca e suparata, trebuie aratat ca intelegi ce simte ea si ca compatimesti alaturi de ea din prima, si NU trebuie intrebat "dar de ce esti suparata asa de des in ultima vreme ?" DECAT daca ai rezervate minim 2 ore la dispozitie, sau si mai rau NU trebuie niciodata intrebata "esti cumva suparata din cauza mea ?", desi e total OK de intrebat ce note a luat la scoala in ziua sau sesiunea respectiva pt ca statistic fetele chiar vor avea note bune la scoala chiar deosebit de des, si chiar daca se intampla o data sa ia o nota mai mica se va vedea din prima ca e suparata si atunci se reia algoritmul de sus.

      Ștergere
    3. ...bine ar fi fost sa stiu si eu ca aceste chestii trebuie implementate si in cadrul comunicatiilor dintr-un loc de munca cu un serviciu mai serios...eu sincer credeam ca e ceva mai mult legat de relatiile de timp liber si ca la serviciu chiar poti sa te exprimi on-topic si la obiect direct ce trebuie legat de o treaba anume, sau sa nu te exprimi de loc daca nu e nevoie, indiferent de daca e catre femei sau barbati, insa asta arata si cat de prost pregatit am fost eu in legatura cu a lucra intr-un serviciu mai serios, unde pana si cat taci si cand taci si fata de cine taci e ff important, nu numai ce zici, cand zici, si cui ii zici, si cat timp am pierdut haimana prin diverse baruri si/sau surfand pe Internet atatia ani...

      Ștergere
  9. Momentan am o relatie buna. Poatee mult prea buna pentru cat merit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :D ma bucur pentru tine, sa stii ca meriti, esti o fata extraordinara!

      Ștergere
  10. cu timpul, vei simti imediat daca este sau nu cazul sa "iesi la un suc" cu cineva :)) În momentul cândva va aparea printul potrivit - totul va fi roz. Apoi, cand focul iubiri se va mai potoli un pic, vor aparea mai clare respectul si increderea, si asa, dragostea va dainui vesnic! te pup, draga mea :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca cel mai greu sa iti dai seama daca o relatie e buna pentru tine sau nu este atunci cand esti tanar si nu te cunosti nici pe tine destul dar nici nu ai destula experienta cu oamenii.
    Eu am trecut prin astfel de relatii care nu erau ceea ce aveam nevoie si mi-a venit greu sa renunt la ele pentru ca imi era teama de reactia persoanei de langa mine. In final am incheiat acele relatii dar e destul de greu sa iti dai seama cam cat trebuie sa lasi de la tine intr-o relatie si cata indulgenta e prea mult.
    Uneori ne mintim singuri pentru ca nu vrem sa renuntam la fantezia care ne-am creat-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat, unii oameni au impresia ca nu pot trai fara acea fantezie. :(

      Ștergere
  12. E atat de enervanta o asemenea relatie!!! stiu una: am o prietena care e tinuta din scurt de prietenul ei... gen, s-a dus tipa la o nunta vara asta, o nunta in familie. si el s-a suparat. din cauza asta. sau ma rog, se supara si se enerveaza din orice, si ea nu vrea sa renunte pentru ca s-a obisnuit cu el.. giiz, detest situatiile de genul :|

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mda, am si eu o prietena intr-o situatie asemanatoare, poate chiar mai rea. :(

      Ștergere

Părerea ta contează! (Fără comentarii cretine că te înjur!)