Pagini

Top 5 picturi celebre - Guest post

Dintre milioanele de picturi care sunt create si prezentate in galerii si muzee din intreaga lume, foarte putine sunt cele care chiar au ramas in istorie. Acest grup select de picturi este recunoscut de catre oameni de toate varstele din intreaga lume si probabil ca va continua sa lase impresii in mintile oamenilor si in secolele ce vor veni. Mai jos este o lista cu cateva dintre cele mai faimoase picturi din lume.

1.Mona Lisa – Leonardo da Vinci- cea mai faimoasa pictura in ulei pe lemn  din lume si principala atractie a muzeului Luvru din Paris, unde sase milioane de oameni vin sa vada tabloul in fiecare an. Leonardo da Vinci a pictat tabloul in timpul Renasterii si l-a terminat cu putin timp inainte de a muri, in 1519.

2.Cina cea de Taina – Leonardo da Vinci. Acest tablou de renume mondial  a fost realizat la sfarsitul secolului al XV-lea si ilustreaza scena descrisa in Evanghelia dupa  Ioan. De-a lungul timpului s-a discutat intens in legatura cu potentialele indicii si mesaje ascunse care ar putea fi exprimate de pictor in celebra sa opera. Unele persoane presupun ca persoana din pictura asezata in partea stanga a lui Iisus nu ar fi Apostolul Ioan, ci mai degraba Maria Magdalena. Aceasta teorie joaca un rol central in romanul lui Dan Brown „Codul lui Da Vinci”.  

3.Starry Nights – una dintre cele mai cunoscute opere ale artistului olandez post-impresionist Vincent Van Gogh. In prezent, aceasta pictura se afla in Muzeul de arta moderna de la New York si este una dintre cele mai cautate opere din lume. Pictura reprezinta satul Saint-Remy vazut noaptea din camera artistului din sanatoriul in care era internat.

4.Crearea lui Adam –  dintre imaginile de pe plafonul „Capela Sixtina” pictat de Michelangelo, aceasta este descrisa ca fiind „atat de perfecta incat pare ca a fost creata de Supremul Creator si nu de pensula unui muritor de rand”. Imaginile descriu episoade din Cartea Genezei iar acesta a fost printre primele care a fost finalizata. Popularitatea sa ca si opera de arta este la fel ca si pictura Mona Lisa de Leonardo da Vinci.


 5. Fata cu cercel de perla-  tabloul a fost pictat de catre Johanes Vermeer. Foarte putine persoane stiu de Vermeer si operele sale, iar acest tablou nu este o exceptie. Acesta nu este datat si nu este clar daca a fost comandat sau de catre cine. Tracy Chevalier a scris un roman istoric fictionalizand circumstantele creatiei din pictura dupa care a fost inspirat un film.  

12 comentarii:

  1. Wow,chiar îmi place despre ce ai scris,sunt foarte pasionată de artă și pictură.Felicitări pentru selecția de mai sus!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, multi picteaza, putin raman in istoria artei. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun ă Monica!
    Superb articolul,mi-a plăcut!
    O seară magică îți doresc!
    Te pupic și îmbrățișez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. :) Mi-ar placea sa gasesc un asemenea articol despre fotografii :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-a placut mult postarea de aceasta, chiar cred ca ar trebui sa facem mai mult loc adevaratei arte in viata noastra.
    Zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, uitam ce e important, si lasam tot felul de lucruri inutile in viata noastra... merci la fel :)

      Ștergere

Părerea ta contează! (Fără comentarii cretine că te înjur!)