Pagini

Ce este aurul alb?

Aurul alb castiga din ce in ce mai mult teren ca favorit al cumparatorilor de bijuterii in fata aurului galben. Mai ales cand vorbim despre inele de logodna, cererea pentru aur alb o depaseste cu mult pe cea pentru aur galben. Majoritatea oamenilor care prefera aurul alb considera ca pare mai discret si mai usor de asortat decat cel galben.
Cum sunt obtinute culorile aurului?
In natura exista un singur element – aurul de 24 de karate, care are o singura culoare tot timpul: galben aprins. Desi aurul fin de 24 de karate este frumos ca aspect, si din el se pot crea bijuterii foarte fine, fiind usor de prelucrat, el nu se poate folosi ca atare pentru bijuterii, din simplul motiv ca este foarte maleabil: se deformeaza foarte usor, iar majoritatea bijuteriilor nu ar avea rezistenta necesara purtarii de zi cu zi. Asadar, bijutierii au decis sa-l alieze cu diferite metale pentru a-i conferi rezistenta. Cele mai cunoscute aliaje pentru bijuterii, cel putin la noi in tara, sunt aurul de 14K (cu 14 parti din 24 aur fin, si 10 parti din 24 aliaj, marcat cu 585) si aurul de 18K (cu 18 parti din 24 aur fin si restul aliaj, marcat cu 750). Culorile aurului (alb, galben, roz) sunt date de fapt de metalele cu care este aliat aurul fin pentru a obtine aur de 18K sau aur de 14K. De exemplu, daca vrem sa obtinem aur roz, luam aurul fin si-l aliem cu metale de culoare roz – de exemplu cupru. Daca ne dorim aur alb, il aliem cu metale albe – de exemplu argint, nichel, paladiu, platina. Ambele metale obtinute vor fi la fel de valoroase, deoarece contin aceeasi cantitate de aur fin.
Cat de alb este de fapt aurul alb?
Proprietatile aurului alb, inclusiv culoarea, depind de compozitia lui. Desi majoritatea oamenilor cred ca aurul alb este un metal alb stralucitor, acea culoare este data de fapt de placarea cu rodiu, procedeu standard aplicat tuturor bijuteriilor din aur alb. Fara placarea cu rodiu, aurul alb ar avea o culoare alb cu tente maronii sau roz, similara cu cea din poza, unde este reprezentat un inel de logodna din aur alb cu diamante, inainte de aplicarea stratului de rodiu. Culoarea aliajului de aur alb poate sa difere, in functie de metalele care s-au utilizat pentru a obtine aliajul. De exemplu, este cunoscut faptul ca aliajele cu nichel in componenta sunt mai albe, si la prima vedere acest lucru ar putea fi de preferat, dar din nefericire nichelul poate provoca alergii sau iritatii ale pielii. Din acest motiv, aliajele care contin prea mult nichel sunt evitate de majoritatea bijutierilor.
De precizat mai este faptul ca din comoditate si pentru reducerea costurilor de productie, unii bijutieri aleg sa nu mai faca un aliaj separat pentru aur alb, ci sa aplice rodiul direct peste aurul galben. Se intampla destul de des in cazul unor bijuterii aduse din Turcia, mai ales la cele din doua culori – aur alb si galben. Desi nu este ilegal, acest procedeu nu este tocmai legitim si acceptabil, pentru ca aliajul de aur alb este totusi mult mai alb decat aurul galben, iar in cazul in care stratul de rodiu se duce, va iesi la iveala culoarea galbena a aurului.
Este placarea cu rodiu durabila?
Rezistenta stratului de rodiu depinde foarte mult de tipul bijuteriei , dar si de cat de des este purtata. In cazul cerceilor, lanturilor si pandantivelor, de exemplu, stratul poate rezista foarte multi ani, deoarece aceste bijuterii nu intra in contact cu metale mai dure, care le pot zgaria. Lucrurile se schimba in cazul inelelor de logodna si al verighetelor, care sunt mult mai expuse si de obicei sunt purtate zilnic. In cazul lor, rodiul poate incepe sa se estompeze chiar si dupa un an de zile. Vestea buna este ca procedura de placare cu rodiu este una uzuala si usor de facut, nu costa foarte mult si dureaza cateva minute. In plus, unele magazine de bijuterii includ in garantie replacarea cu rodiu a bijuteriilor din aur alb. De exemplu, la Diamag ai 5 ani de zile garantie, care poate fi prelungita, timp in care poti veni cu bijuteriile la replacare ori de cate ori este necesar.





3 comentarii:

Părerea ta contează! (Fără comentarii cretine că te înjur!)